Pripažinkite – turbūt vienas didžiausių vaikystės siaubų buvo tas didžiulis, tėvų rankose laikomas šaukštas su žuvų taukais, kurį raukydamiesi turėdavote išgerti kiekvieną vakarą… Dabar, kai jau esame suaugę, ir žinome, kad šio maisto papildo nauda yra tikrai ne iš piršto laužta, galime tėvams tik padėkoti už rūpestį bei norą pagerinti mūsų sveikatą.
Vis dėlto, dar vaikystėje ugdytą įprotį šiandien puoselėja ne visi. Tačiau vertėtų priminti, jog sparčiai besivystanti maisto papildų ir vitaminų pramonė gelsvą bei klampų skystį pavertė peršviečiamomis ir jokio specifinio skonio neturinčiomis kapsulėmis. Tad jei mylite savo kūną ir norite kasdienį mitybos racioną papildyti labai vertingomis medžiagomis, žuvų taukai – vienas geriausių būdų stiprinti organizmą bei imunitetą.
Tikra vitaminų bomba
Lietuvoje, kur saulės spinduliais galime mėgautis vos keletą mėnesių per metus, vitamino D trūkumas – tikrai dažnai sutinkama problema. Žuvų taukai – vienas pagrindinių vitamino D šaltinių. Juose taip pat gausu vitaminų A, B1, B2, B12 bei mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas, kalis, jodas, cinkas ir pan. Na, o bene svarbiausia ir naudingiausia žuvų taukų savybė, dėl kurios maisto papildas yra toks vertinamas visame pasaulyje – omega-3 riebalų rūgštys. Pastarųjų žmogaus organizmas negali pasigaminti pats, todėl šių „gerųjų“ riebalų privalome gauti su maistu.
Šalyse, tokiose kaip Japonija ar Grenlandija, kur gyventojai suvartoja labai daug žuvies ir jūros gėrybių, pastebimas ženkliai mažesnis sergamumas širdies kraujagyslių ligomis, jų gyventojus kur kas rečiau ištinka infarktas. Mat, jūrų produktai – reikalingiausių žmogaus organizmui omega-3 riebalų rūgščių – EPA ir DHR – šaltinis. EPA (eikozapentaeno rūgštis) ypač naudinga sveikam kraujagyslių funkcionavimui, kraujo riebalams, mažina lipoproteinų kiekį. DHR (dokozaheksaeno rūgštis) – pagrindinė sudedamoji akies tinklainės bei smegenų žievės dalis, todėl ši medžiaga be galo svarbi regėjimui, smegenų veiklai. Be to, tyrimai rodo, kad DHR rūgštis dalyvauja ir kūno apykaitos procesuose, yra naudinga gerinant širdies veiklą.
Specialistai rekomenduoja kasdien su maistu gauti bent 1000 miligramų omega-3. Deja, kadangi Lietuvoje žuvies ar kitų maisto produktų, kuriuose gausu šios medžiagos, suvartojama nepakankamai, reikalinga pagalba iš šalies. Rekomenduojamą omega-3 paros normą gausite išgėrę 1 šaukštelį skystų žuvų taukų arba 2–3 žuvų taukų kapsules.
Žuvų taukų nauda
Per pastaruosius 10 metų buvo atlikta begalė tyrimų, įrodančių žuvų taukų naudą sveikatai. Juose esantis vitaminų rinkinys reikalingas ir vaikams, ir suaugusiems. Žuvų taukus vartoti ypač rekomenduojama moterims, vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems įvairiomis lėtinėmis ligomis.
Širdies ligų profilaktika. Amerikos širdies asociacijos atlikti klinikiniai tyrimai įrodė, kad žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda sumažinti tikimybę susirgti širdies ar kraujagyslių ligomis. Žuvų taukai taip pat padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugo nuo trigliceridų (riebalų) kaupimosi. Tyrimai padėjo nustatyti ir tai, kad žuvų taukai gali užkirsti kelią aterosklerozės vystymuisi, staigiam insultui. Žinant tai, kad širdies ir kraujagyslių ligos – viena pagrindinių mirtingumo priežasčių Europos Sąjungoje ir Lietuvoje, žuvų taukai gali tapti puikia profilaktika, – jie ypač reikalingi žmonių grupėms, pasižyminčioms padidėjusia rizika susirgti širdies ligomis.
Svorio reguliavimas. Pietų Australijos universitete atlikti tyrimai parodė, kad žuvų taukai gerina atliekamų fizinių pratimų efektyvumą. Savanoriai, reguliariai vartoję šį maisto papildą, derindami sveiką mitybą ir sportą, greičiau atsikratė papildomų kilogramų. Taigi, jei ketinate dailinti savo kūno formas, į pagalbą galite pasitelkti ir žuvų taukus.
Imuniteto stiprinimas. Reguliariai vartojami žuvų taukai gerina imuninę sistemą, todėl tampate atsparesni įvairiems virusams, tokiems kaip peršalimas, gripas ir pan. Taip pat įrodyta, kad žuvų taukai naudingi žmonėms, sergantiems vilklige, kuri, kaip žinoma, yra lėtinė autoimuninė liga, pažeidžianti įvairias organų
sistemas bei pačius organus.
Grožio formulė. Žuvų taukuose esantis vitaminas A skatina odos atsinaujinimą, lėtina senėjimo procesus, mažina tikimybę susirgti infekcinėmis ligomis. Esant šio vitamino trūkumui, pasireiškia tokios problemos kaip sausa oda, silpni, lūžinėjantys plaukai, trupantys, besisluoksniuojantys nagai. Tad jei rūpinatės ne tik puikia organizmo būkle, bet ir nepriekaištinga išvaizda, žuvų taukai taps puikia priemone, padėsiančia išsaugoti grožį.
Nervų sistema. Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda kovoti su depresija, nerimu, stresu, sumažėjusiu lytiniu potraukiu. Klivlende, Ohajuje, įsikūrusioje medicinos mokykloje atlikti išsamūs tyrimai įrodė ir tai, kad žuvų taukai gali būti be galo naudingi siekiant stabilizuoti nuotaikų svyravimą, gydant bipolinius sutrikimus.
Kaip pasirinkti?
Kadangi žuvų taukų papildus siūlo ne vienas gamintojas, o nuo jų pasirinkimo vaistinėse neretai gali susisukti galva, labai svarbu išsirinkti kokybišką ir sveikatai naudingą gaminį. Visa jums reikalinga informacija slypi etiketėje.
Visų pirma, turite atsižvelgti į omega-3 riebalų rūgščių koncentraciją rekomenduojamoje paros normoje. Kaip jau minėjome, per parą žmogui reikia suvartoti 1000 miligramų omega-3. Tačiau klaidinga manyti, kad toks pat kiekis žuvų taukų atitiks reikiamą dienos normą. Dažniausiai omega-3 riebalų rūgščių kiekis siekia 30–65 proc., todėl atkreipkite dėmesį į perkamų papildų koncentraciją – kuo ji didesnė, tuo kokybiškesnį gaminį įsigysite.
Dar vienas kriterijus, lemiantis kuo geresnį naudingų medžiagų pasisavinimą – rūgščių EPA ir DHA santykis. Paprastai jis išreiškiamas procentais. Bendra EPA ir DHA suma privalo būti didesnė nei 30–50 proc.
Kokybiškuose žuvų taukuose neturi būti sunkiųjų metalų ir kitų aplinkos teršalų priemaišų (arba labai maži kiekiai, kurie neišmatuojami). Jie turi atitikti geros gamybos praktikos standartus, patvirtintus specialių institucijų (Pasaulinės sveikatos organizacijos, Maisto ir vaistų agentūros bei kt.).
Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į gamintojo patikimumą. Jei prekės ženklas žuvų taukus siūlo daugiau nei dešimtmetį, tikėtina, jog per šį laiką gamybos ir išgavimo procesai buvo tobulinami. Tai reiškia, kad juose nėra bereikalingų papildomų priedų, pakankamai investuota į žuvų išvalymą nuo įvairių toksinų bei teršalų.
Vartojimas
Dauguma mitybos specialistų ir gydytojų nurodo, kad žuvų taukų dozė turėtų būti nuo 2 iki 9 gramų per parą, skaičiuojant pagal nesočiųjų riebalų rūgščių kiekį (tarp jų ir omega-3). Tiek kapsules, tiek skystus žuvų taukus reikėtų vartoti po valgio arba valgio metu. Geriausias laikas – vakaras, prieš miegą.
Žuvų taukus vartoti gali ir kūdikiai, ir vaikai, ir suaugusieji. Papildas visiškai saugus nėščiosioms bei žindančioms moterims, žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis. Nepaisant to, prieš vartojant žuvų taukus, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku. Kad išvengtumėte riebaluose tirpių vitaminų perdozavimo (jei vartojate kitus vitaminus), turite išsiaiškinti viską apie tinkamą žuvų taukų dozavimą konkrečiu atveju.
Aš tai visada pavasarį renkuosi D-Pearls dėl 3 priežasčių : kapsulytės labai mažos, lengva praryti, vienintelis natūralus D vitaminas ir labai gerai įsisavina 🙂
Tos pačios firmos yra labai geri ir Bio-Marine žuvų taukai. Daniški, natūralūs.
As vartoju zuvu tauku kapsules visus metus, skaiciau kad tai lasteliu statybine medziaga.Patiko Bio marine, pasidomejau, isvalyti nuo toksinu, zuvys is vandenyno
Seniai pasitikiu danu gamybos zuvu tauku kapsulemis bio marine.geriam visa seima, tikrai sergam daug maziau ir trumpiau.
Naudoju, omega-3 žuvų taukus, padeda ne tik sportuojant, bet ir kitose srityse..