Nuo pusryčių iki vakarienės (ir užkandžiai tarp jų) – jūsų visos dienos valgiai gali stiprinti jūsų širdį! Naudinga širdžiai dieta – neturi būti nuobodi! Aš jums parodysiu, kokie maisto produktai labiausiai stipriną mūsų pagrindinį kūno varikliuką!

Avižiniai dribsniai

Pradėkite savo dieną su garuojančiu dubenėliu avižų, kuriose yra omega-3 riebalų rūgščių, folio rūgšties ir kalio. Šis skaidulomis turtingas super-maistas gali sumažinti MTL (blogąjį) cholesterolį ir padėti išlaikyti arterijas švarias. Pasirinktite rupias avižas, vietoje greito paruošimo avižų, nes jų sudėtyje yra daugiau skaidulų, taip pat galite pagardinti avižas bananu – taip gausite dar  papildomi 4 g skaidulų.

 

Lašiša

lasisaSuper turtinga omega-3 riebalų rūgštimis, lašiša, gali veiksmingai sumažinti kraujo spaudimą. Taikykitės į dvi porcijas per savaitę, kurios gali sumažinti riziką mirti nuo širdies priepuolio iki trečdalio karto. „Lašišoje yra karotinoidų astaksantino, kuris yra labai galingas antioksidantas, sako kardiologas Stephen T. Sinatra, autorius – Lower Your Blood Pressure In Eight Weeks . Tačiau įsitikinkite, kad pasirenkate laukines lašišas, vietoje dirbtinai ūkyje užaugintų – kurios gali būti užterštos insekticidais, pesticidais, sunkiaisiais metalais. Nesate lašišos gerbėjas? Kitos riebios žuvys, kaip skumbrė, tunas, silkė, sardinės teiks širdžiai tokią pačią naudą!

 

Avokadas

Pridėkite šiek tiek avokado į sumuštinį ar špinatų salotas, kad gautumėte širdžiai naudingų, sveikų riebalų. Avokaduose yra vario, geležies, kalio, taip pat vitaminų B2, B6, E, C beta-karotino, likopeno. Praturtinti polinesočiųjų riebalų rūgštimis, avokadai gali padėti sumažinti MTL lygį (blogo cholesterolio) ir padidinti DTL cholesterolio kiekį Jūsų organizme – kuris užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi. „Avokadai yra nuostabūs“, sako dr Sinatra. „Jie leidžia kitų karotinoidų – ypač – beta-karotino ir likopeno, kurie yra labai svarbūs širdies sveikatai, absorbciją.“

 

Alyvų aliejus

Pilnas mononesočiųjų riebalų, alyvų aliejus mažina blogojo MTL cholesterolio lygį ir sumažina riziką susirgti širdies ligomis. Rezultatai, iš septynių šalių atliktų tyrimų, kurie nagrinėjo širdies ir kraujagyslių ligų paplitimus visame pasaulyje, parodė: nepaisant to, kad vyrai Kretoje buvo linkę turėti aukštą cholesterolio lygį – palyginti mažai jų mirė – būtent nuo širdies ligų. Jų mityboje buvo pastebėtas didesnis dėmesys alyvuogių aliejui, kuris turi sveikų riebalų – stiprinančių širdį. Ieškokite pirmojo spaudimo aliejaus – Jis mažiausiai apdorojamas.

Riešutai

Graikiniai riešutai turi omega-3 riebalų rūgščių ir kartu su migdolais, kedro ir makadamijų riešutais, yra kupini mono-ir polinesočiųjų riebalų. Be to, riešutai padidina ląstelienos kiekį dietoje, sako dr Sinatra. „Ir kaip alyvuogių aliejus, jie taip pat yra puikus šaltinis sveikų riebalų.“ Riešutai turi itin daug magnio, kalio, vitaminų C, B, PP. Riesutu kruva

Uogos

Mėlynės, avietės, braškės – jos mažina riziką susirgti širdies ligomis ir vėžiu. „Gervuogės ir mėlynės – ypatingai naudingos“, sako Sinatra. „Tačiau, visos uogos yra puikios, jūsų kraujagyslėms stiprinti.“ Venkite vaisių, kurie išauginti chemikalų pagalba!

Ankštiniai augalai

Papildykite savo mitybą lęšiais, avinžirniais, juodosiomis ir daržinėmis pupelėmis. Juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kalcio ir tirpios ląstelienos.

 

Špinatai

spinataiŠpinatai gali padėti išlaikyti jūsų širdį geriausios formos, nes jie turi liuteino, folio rūgšties, kalio ir ląstelienos. Tačiau reikia padidinti savo porcijas ir kitų daržovių –  tai tikrai suteiks jūsų širdžiai naudos. Gydytojai išnagrinėjo daugiau nei 15.000 vyrų, kurie neturėjo širdies ligų, per 12 metų laikotarpį. Tie, kurie valgė mažiausiai du su puse porcijos daržovių kiekvieną dieną, sumažino savo riziką susirgti širdies ligomis apie 25%, palyginti su tais, kurie nevalgydavo daržovių. Kiekviena papildoma porcija daržovių sumažina pavojų dar papildomais 17%.

Kepenėlės

Jautienos ir vištienos kepenėlės – puikus širdies stiprinimo šaltinis. Tam tikras mėsos kiekis taip pat stipriną širdį, tačiau kepenėlės laikomos maistingesnėmis ir naudingesnėmis. Vištiena ir jautiena turi koenzimo Q10. Tai medžiaga, būtina raumenų bei audinių funkcionavimui. Kai žmogus sensta, šio keonzimo gamyba organizme sulėtėja, todėl jo patartina gauti su maistu.

Džiovinti vaisiai

Naudingiausias iš jų – džiovinti abrikosai (tinka ir švieži). Abrikosai gausūs kaliu, kuris reikalingas ritmiškam širdies darbui. Taip pat kalio galite rasti ir razinose. Džiovintos slyvos pakelia darbingumą, stiprina organizmą – veikia tonizuojančiai.

Jei norite sustiprinti širdį, pagriebkite džiovintų vaisių ir riešutų mišinį, pagardinkite citrina ir medumi (pagal skonį). Sumaišykite džiovintas razinas, slyvas, abrikosus ir riešutus. Viską susmulkinkite su blenderiu ar mėsmale, kaip, beje, ir citriną su visa žievele. Tada dėkite į masę medaus ir išmaišykite.

Šis mišinys stiprina širdį bei imunitetą, apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio, nuo virusų ir bakterijų, gerina kraują. Valgykite po 1 šaukštą ryte prieš valgį.

Patiko? Parodyk tai mums, Spausk Patinka!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Apie autorių

Palikite atsiliepimą